6.8.2017

jyväskylä 1 - 2 ylivieska
06 elo 2017 - 17:00

Otteluennakko:

Kirin runkosarjan viimeinen kotiottelu pelataan sunnuntaina 6.8, kun Ylivieskan Kuula saapuu Hippokselle vieraaksi. Kiri kaatoi keskiviikkona Lievestuoreen puhtaasti 2-0 ja otti vankan otteen pudotuspelipaikasta, sillä Kiri tarvitsee pisteen kahdesta viimeisestä ottelusta varmistaakseen paikan pudotuspeleihin. Kuudentena oleva Puijo on kahdeksan pistettä jäljessä ja heillä pelejä on jäljellä vielä kolme. Ylivieskan tilanne on kimurantimpi, sillä he ovat toiseksi viimeisenä tasapisteissä Vähäkyrön kanssa. Ulvila ja Lievestuore ovat pari pistettä edellä ja ykköspesiksessähän toiseksi viimeinen ja kolmanneksi viimeinen joukkue pelaavat putoamista vastaan. Ylivieska on perus ykkössarjan joukkue. Monta vuotta miehet pelanneet jo ykkössarjaa ja osaa pelata pesäpalloa. Heillä on tietyllä tapaa erikoisuutena ulkopelissä käytössä pelinjohtajansa näyttämä viuhka, jolla vaihtavat kuviota vähän niin kuin isommissa kekkereissä. Siinä pitää lyöjämiesten ja kaaren olla hereillä, kun siellä kuviota vaihdellaan, mutta keväällä siinä onnistuttiin hyvin ja varmasti onnistutaan sunnuntainakin, kun vaaan ollaan hereillä, Henrik Tawast kertoilee.

Kirin edellinen esitys kotona Lievestuoretta vastaan oli ehjä ja tasapainoinen ja varsinkin toisella jakso oli vahva esitys. Edellisissä peleissä erityisesti Atte Brandt on noussut hyvään iskuun mailan varressa ja keskiviikkonakin Brandt onnistui neljästi ja erityisesti avausjakson kaksi juoksua tuottanut kolmosluukkupuhkaisu oli maukas lyönti. Teemu Rouhiainen on pelannut hienon kauden ja varsinkin ulkokentällä Rouhiainen raataa kolmoskopparin tontilla isoa tonttia. Keskiviikkona Rouhiainen nousi lopulta avausjakson ratkaisijaksi puhkaisemalla takakentän neljännen tasoittavalla ja kiertämällä kunnarin tyhjään kenttään. Rouhiainen kantaakin sunnuntaina Kirin kultakypärää edellisen ottelun parhaana pelaajana. Meiltä kannattaa seurata peräkärjen toimintaa ja varsinkin Janne Palomäen pelaamista. Kaveri on pelannut hienon loppukauden ja on mailan varressa vaarallinen, Tawast vinkkaa.

Ylivieska raapi keskiviikkona elintärkeän voiton Muhoksesta supervuoron jälkeen ja piti vielä toiveet karsintapaikan välttämisestä elossa. Ennen Muhos-peliä Ylivieskalla oli synkkä jakso, sillä joukkue kärsi viisi tappiota putkeen. Keskiviikon ottelun ratkaisijaksi nousi vaarallinen lyöjäjokeri Tero Kivelä, joka onnistui peräti seitsemän kertaa kotiutuksissaan. Myös toinen jokeri Teemu Nivala onnistui neljästi. Kirillä onkin sunnuntaina tärkeä tehtävä saada jokerikaksikko kuriin. Miika Keski-Petäjä palasi keskiviikon peliin lukkariksi yhden pelin huilin jälkeen.

Otteluraportti:

Kiri oli varmistanut paikan ykköspesiksen välierissä jo aikaisemmin viikolla ja tämä näkyi myös otteissa sunnuntai-illan kamppailussa Ylivieskaa vastaan. Sarjapaikastaan vielä ankarasti taisteleva Ylivieska oli nälkäisempi ja vei voiton lopulta supervuoroparin jälkeen lukemin 1-2 (2-3, 7-3, 0-1).  Yleisöä epävakaissa oloissa pelatussa ottelussa oli mukavasti, 603 katsojaa. Kirin parhaat tänään kolme juoksua lyönyt ja yhdeksän kärkilyöntiä kerännyt Pasi Rajala ja kakkospalkinto meni kuusi kärkilyöntiä sadan prosentin tehoilla vaihtaneelle Aleksi Karttuselle. Saatiin jo avausjakson lopulla peliä vähän auki. Tyhmiä paloja tehtiin tänään liikaa. Toiselle jaksolle parannettiin kuitenkin paljon. Supervuoro oli meiltä hyvää ulkona, mutta hyvällä lyönnillä kaveri sai kuitenkin pinnan siinä. Oma sisävuoro meni superissa meni sitten miten meni. Eteenpäin, Kirin kakkospalkittu Karttunen kertoili pelin jälkeen.

Ottelussa nähtiin myös hurja tilanne toisella jaksolla, kun vaihtotilanteessa Aleksi Aholan kova lyönti napsahti suoraan Ylivieskan ykkösvahtina pelannutta Ville Takalaa jalkaan. Takala joutui poistumaan kentältä sairaalaan ambulanssikyydillä tarkempiin tutkimuksiin. Ottelun avausjakso oli Ylivieskan hallintaa ja Kiri ei saanut oikein missään vaiheessa sisäpeliä rullaamaan. Jakson ratkaisu nähtiin toisessa vuorossa, jossa Ylivieska onnistui siirtymään Tero Kivelän, Teemu Nivalan ja Markus Keski-Petäjän kotiutuksilla 0-3- johtoon. Kiri onnistui neljännen tasoittavallaan Pasi Rajalan ja Atte Brandtin kotiutuksilla tulemaan juoksun päähän, mutta takapalot sotkivat vuoron lopun ja jakson loppulukemiksi jäivät 2-3.

Toinen jakso oli kaksijakoinen. Kiri siirtyi jo 3-0 -johtoon, mutta päästi vielä Ylivieskan peliin mukaan kahdella harhaheittojuoksulla ja Kivelän kotiutuksella. Jakson ratkaisu nähtiin viimeisellä mahdollisella hetkellä. Atte Brandt kesti neljännessä vuorossa kahden palon ajolähdössä ja onnistui kotiuttamaan Ilkka Ylitalon kolmospuolen kovalla maalyönnillä. Heti perään myös Aleksi Ahola toisti Brandtin tempun ja kolmospuolen lyönti toi kotiin Iiro Nokkalan. Kierroksen rullatessa ympäri Brandt puhkaisi vielä kolmosluukusta ja Rouhiainen ja Nokkala tulivat kotiin jakson loppulukemiksi 7-3.

Supervuorossa Ylivieskan Arttu Ruuska kotiutti perusvälilyönnillä Markus Keski-Petäjän ja kun Kiri ei onnistunut kertaakaan, niin voitto meni Ylivieskalle. Kirin runkosarjan viimeinen ottelu pelataan torstaina Muhoksella.